4 Tips voor het opstellen van een energiemanagementplan

Zowel particulieren als organisaties hebben veel baat bij het realiseren van een duurzaam energiemanagementplan. Door bewaking, controle en bewuste besparing van het energieverbruik, kunnen het verbruik en de totale kosten worden verminderd zonder de succesvolle werking van de bedrijfsvoering te verstoren. Hier zijn enkele strategieën die bedrijven en organisaties kunnen gebruiken om de energie-efficiënte te verbeteren en tegelijkertijd kostbare uitdagingen te overwinnen. 

1. Identificeer de bronnen van energieverbruik

Door het energieverbruik te analyseren, kun je vaststellen welke gebieden de meeste energie verbruiken en maatregelen nemen om het energieverbruik te controleren. Met behulp van real-time, proactief gegevensbeheer kan een groot aantal onbekende problemen aan het licht brengen. Deze kunnen betrekking hebben tot de bezetting, gebouwgebruik en piekverbruik van nutsvoorzieningen. 

Het bedrijf Controlin kan op maat gemaakte oplossingen voor energiemanagement installeren, zodat het energieverbruik tot in het kleinste detail kan worden gevolgd. Dankzij deze real-time gegevens kunnen er onmiddellijk potentiële problemen worden geïdentificeerd en corrigerende maatregelen worden genomen.

2. Mogelijkheden voor kostenbesparingen vaststellen

Wanneer er meer informatie wordt verkregen in het energieverbruik, kunnen proactieve kostenbesparingen worden bereikt door de tijden en dagen van de week vast te stellen waarop het energieverbruik het hoogst is. Of het nu gaat om het vervangen van machines of weten welke systemen buiten kantooruren kunnen draaien, met uitgebreid overzicht van het energieverbruik kunnen er specifieke handelingen worden ondernomen om energieveranderingen aan te brengen.

3. Het opstellen van SMART-doelen

Zodra de huidige situatie bekend is, is het van belang om doelen op te stellen voor het eerste energiebeheerproject. Hiervoor is het slim om gebruik te maken van SMART-doelen – een methode om haalbare doelen op te stellen die specifiek, meetbaar, realistisch en tijdgebonden zijn. Hierbij is het dus onder meer van belang om van tevoren te bepalen hoeveel tijd je aan dit project zult besteden en welke specifieke instrumenten je zult gebruiken om de resultaten te meten.

4. Zorg voor interne en externe communicatie

Om jouw energiemanagement te laten gelden, is het tenslotte belangrijk om de vooruitgang te communiceren. Het intern communiceren van de voortgang helpt uit te leggen waarom je doet wat je doet en het kan jouw team aanmoedigen tot een proactieve benadering van energiebeheer en hen op natuurlijke wijze bij het project te betrekken. 

Je kunt jouw energieplan ook extern communiceren via persberichten en jouw website. Dit zal jouw ecologische wil tonen en jouw zakenpartners beïnvloeden om dezelfde weg te volgen, en ook nieuwe klanten aantrekken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *