basisgereedschap voor de beginnende klusser

De hamer is het eerste basisgereedschap dat je nodig hebt

Klauwhamer

De hamer staat precies op één. Een onmisbaar item in bijna elke gereedschapskist. Je zult echter al snel zien dat er meerdere hamers zijn, en ze zien er allemaal net iets anders uit. Hierdoor zijn ze vaak bruikbaar voor andere doeleinden. De meest bekende en meest functionele is echter de spijkerhamer.

Deze hamer heeft aan de voorzijde een bolle kop om bijvoorbeeld spijkers in hout te slaan, al kun je hem natuurlijk ook gebruiken om een ​​spijker in een muur te slaan. Aan de achterkant zit een klauw die gebruikt kan worden om oude, verwaarloosde nagels te verwijderen.

Daarnaast kan de hamer handig zijn bij reparatiewerkzaamheden. Bijvoorbeeld het verwijderen van tegels of kasten die van de muur verwijderd moeten worden. Door de klauw achter het breekbare materiaal te plaatsen, kun je met relatief weinig inspanning dingen uitbreken.

Schroevendraaier

verschillende soorten schroevendraaiers

Ook de schroevendraaier is zo’n onmisbaar stuk gereedschap. Deze gebruik je, zoals de naam al doet vermoeden, om schroeven vast en los te draaien. Vooral als je dol bent op het verzamelen van meubels of andere projecten, zul je al snel merken dat je deze gereedschappen regelmatig in handen zult hebben.

Schroevendraaiers zijn er in verschillende maten en vormen. Je hoeft deze natuurlijk niet allemaal te kopen, maar verschillende maten komen wel van pas.

Kruiskopschroevendraaier

De bekendste zijn Philips (PH) kruiskopschroevendraaiers en een (platte) platte schroevendraaier. Als je voor beide typen 2 maten (klein en groot) hebt, kun je de meeste schroefklussen in en om het huis wel aan.

Torx-schroevendraaier

Terwijl kruiskopschroeven en sleufschroeven in het verleden het meest werden gebruikt, wordt het gebruik van Torx-schroeven tegenwoordig steeds populairder. De kop van dit type schroef heeft een zeskantige uitsparing, waardoor deze alleen met een geschikte Torx-schroevendraaier kan worden vastgedraaid en losgemaakt.

Het voordeel van Torx is dat je hiermee de schroeven (en het werkstuk zelf) veel beter aandraait. Je hebt veel meer grijpkracht dan met een kruiskop- of sleufschroevendraaier. Het is daarom zeker verstandig om minimaal één Torx schroevendraaier bij je te hebben.

Schroevendraaiersets

Een andere optie die u kunt kiezen is om een ​​schroevendraaierset aan te schaffen. Deze sets bestaan ​​uit een enkele handgreep en een reeks verschillende opzetstukken in verschillende vormen en maten. Zo krijg je in één klap de meest voorkomende soorten binnen en bespaar je niet alleen veel geld, maar ook behoorlijk wat ruimte in je gereedschapskist. Het enige nadeel is echter dat deze schroevendraaiers vaak minder duurzaam zijn en in de meeste gevallen ook een vrij dik handvat hebben, waardoor ze vooral op moeilijk bereikbare plaatsen moeilijk in het gebruik zijn.

Spanningszoeker

Een spanningstester is een kleine schroevendraaier waarmee je, in tegenstelling tot een conventionele schroevendraaier, kunt meten of er ergens spanning staat. Zo voorkom je een elektrische schok bij het monteren (demonteren) van het stopcontact of de lasdozen, maar ook bij losse draden waarvan je niet zeker weet of ze onder spanning staan ​​is een spanningstester handig.

Ring en sleutels

De ring/sleutels zijn ook een van de basisgereedschappen van elke vakman. Deze moersleutels gebruik je voornamelijk om moeren en bouten aan te draaien en los te draaien. De ringsleutel is volledig gesloten en heeft in de meeste gevallen 12 tanden aan de binnenkant, waardoor je de sleutel op verschillende manieren op de bout of moer kunt zetten.

Een sleutel daarentegen is aan de voorkant open en je schuift (slaat) de bout of moer, niet de moer. Meestal kan de sleutel echter maar op zes manieren worden geschroefd. Dit kan soms lastig zijn omdat je simpelweg niet genoeg kracht kunt zetten.

De steeksleutel heeft echter ook een belangrijk voordeel ten opzichte van de ringsleutel. Door zijn open vorm is dit type sleutel veel beter geschikt voor het werken op lastige plekken.

Beide sleutels hebben hun voor- en nadelen. Je kunt dus beide typen apart kopen, maar ben je veel goedkoper uit door combinatiesleutels aan te schaffen. Deze sleutels zijn aan de ene kant open en aan de andere kant gesloten . Bovendien bespaart deze combinatie ook nog eens ruimte in uw gereedschapskist: dubbel een win-winsituatie.

Bahco-sleutel

U kunt ook een verstelbare sleutel gebruiken om moeren en bouten vast of los te draaien. Het voordeel van deze tangen is dat ze een wiel hebben waarmee je de diameter kunt verstellen. Zo past Bahco op bijna elke maat bout en moer. Ideaal als je niet altijd op zoek bent naar de juiste maat steeksleutel of steeksleutel.

Tang

Tangen zijn een ander type tang die elke vakman in huis zou moeten hebben. Deze 3 in 1 tang heeft verschillende functies zoals het knippen van ijzerdraad of kabels, maar kan ook gebruikt worden om oude spijkers te verwijderen of een kleine bout aan te draaien. U snapt het idee: deze tang heeft zijn naam niet voor niets.

Zaag gereedschap

Behalve tangen, hamers en schroevendraaiers is een goede zaag natuurlijk niet voldoende. Het komt natuurlijk wel eens voor dat je iets moet zien. Bijvoorbeeld een boekenplank die je wilt personaliseren, een uitsparing in je laminaat of een gordijnroede die ingekort moet worden.

Van alle bestaande zagen is de ijzerzaag verreweg de bekendste en vaak ook de goedkoopste. Deze zaag is echt een veelzijdig hulpmiddel voor houtbewerking. Je kunt er dus bijna alle houtsoorten mee zagen, zoals balken, spanten, plaatwerk, latten, planken, tuinpalen, vlonders, etc.

Afgezien van een houtzaag is er natuurlijk niets mis met een ijzerzaag. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je met deze zaag ijzer en metaal zagen. Hoewel je in eerste instantie misschien niet denkt dat je ijzer vaak gaat zagen, zal in de praktijk al snel duidelijk worden dat dit vaker voorkomt dan je verwacht. Zaag de waterleiding op maat, zaag uitstekende spijkers en bouten af, of verkort een stuk plaatmateriaal voor dit of dat ding; dit zijn allemaal dingen waar je tegenaan kunt lopen terwijl je willekeurige klusjes in huis en buitenshuis doet.

Waterpassen

Als je iets ophangt of verplaatst, wil je natuurlijk dat het staat of hangt. Het ziet er tenslotte niet beter uit, maar voor veel elektrische apparaten is het ook belangrijk om het verticaal te houden. Een waterpas is hiervoor het perfecte hulpmiddel. Een waterpas is een balk met een doorzichtige glazen of plastic buis gevuld met een gekleurde vloeistof en een luchtbel. Op de buis zijn twee lijnen getekend. Wanneer een luchtbel precies tussen twee lijnen passeert, hangt of staat er iets waterpas en dus recht.

Tegenwoordig hebben de meeste niveaus zelfs twee bubbelbuizen: een horizontaal en een verticaal. Zo kun je naast het egaliseren ook controleren of er iets op een loodlijn staat. Bijvoorbeeld een baksteenprofiel of een hoge kast.

Oefening

De accuboormachine is een van de basisgereedschappen van elke klusser

Als je iets aan de muur wilt hangen, moet je in de meeste gevallen eerst boren zodat de plug er in kan en dan de schroef of haak. Dat doe je natuurlijk niet met de hand, maar met een boor.

Er zijn zowel accu-boormachines als accu-aangedreven machines. Wij geven de voorkeur aan een accuboormachine. Je bent uiteindelijk veel mobieler dan met een boormachine.

Wanneer u echter een accuboormachine koopt, moet u ervoor zorgen dat u deze niet verwart met een slagboormachine. De twee tools lijken qua uiterlijk erg op elkaar, maar zijn erg verschillend in gebruik. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn schroefmachines immers alleen geschikt voor het indraaien van schroeven. Daarom zijn deze machines niet geschikt voor het boren van gaten en in het ergste geval beschadig je alleen het gereedschap.

Liniaal en meetlint

Meten is weten! Dit is een feit waar we niet omheen kunnen. Als klusser zorg je ervoor dat je een meetlint en een duimstok bij de hand hebt. Het is eenvoudig met een meetlint op te meten voor bijvoorbeeld vierkante meters grote oppervlakken, zoals een woonkamervloer, een stuk schutting of een lange muur.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *