Belangrijke tips die je niet moet vergeten bij portofooncommunicatie

Portofoons hebben zeker hun waarde en duurzaamheid bewezen. Hoewel iedereen tegenwoordig een smartphone op zak heeft, worden portofoons nog steeds zeer gewaardeerd, vooral op tal van werkplekken. De communicatie via een portofoon is zeer effectief gebleken, maar het vereist wel enige basisvaardigheden om efficiënt te kunnen werken. Verrassend genoeg vergeten mensen vaak dat een portofoon niet tegelijkertijd kan ‘horen’ en ‘antwoorden’, dus enige radio-etiquette is vereist om duidelijk te communiceren. Om je te helpen effectieve en efficiënte radiocommunicatie te handhaven, volgen hier enkele belangrijke portofoontips. Hoewel het wat ervaring en oefening kan vergen, kun je door deze tips nauwkeurig na te leven het beste uit jouw radio halen en de professionele prestaties verbeteren!

Denk na voordat je iets zegt 

Bij het verzenden van een bericht met een portofoon is het van vitaal belang om duidelijk te spreken en van tevoren op de hoogte te zijn over wat je wilt zeggen. Anders bestaat de mogelijkheid dat anderen onbedoelde berichten horen die de communicatiestroom kunnen verstoren. Het is dus belangrijk om twee keer na te denken voordat je met een portofoon spreekt. Dit waarborgt efficiënte communicatie en zorgt ervoor dat misverstanden zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. 

Zelfidentificatie

Niet alle portofoons hebben nummerweergave, dus het is niet onredelijk om jezelf voor te stellen en je naam te noemen. Sommigen hebben misschien een roepnaam toegewezen gekregen door het personeel; in dat geval moet je die roepnaam gebruiken wanneer je met andere gebruikers communiceert. Op die manier kan miscommunicatie zoveel mogelijk worden vermeden en staat duidelijkheid van de communicatie voorop. 

Wees kort en bondig

Portofoons zijn niet geschikt voor lange gesprekken. Het is bedoeld voor snelle gesprekken waarin je specifieke instructies geeft om problemen op te lossen en onmiddellijke actie te ondernemen. Daarom moet je te lange uitzendingen vermijden en vooral korte, gerichte berichten sturen.

Heb geduld

Soms reageert iemand niet zo snel als verwacht, dus de sleutel is om kalm te blijven en de ander de tijd te geven voordat er opnieuw wordt gebeld. 

Inspectie en onderhoud van apparatuur 

Het is belangrijk dat je jouw handset regelmatig controleert, onderhoudt en veilig opbergt. Als de batterijen leeg raken of als de microfoon geblokkeerd is door slecht onderhoud, zul je al gauw problemen krijgen met vitale functies. Let erop dat de geluidkwaliteit van de oortjes portofoon niet wordt gehinderd en dat je probleemloos handsfree kan werken. Zorg er ook voor om het bereik regelmatig te controleren voordat je belangrijke bewerkingen uitvoert, zodat er zo min mogelijk oponthoud kan ontstaan bij essentiële werktaken. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *