De voor- en nadelen van een houten vloer

Veel mensen willen een houten vloer in huis. Het zorgt voor een warme uitstraling en natuurlijke materialen in huis zorgt voor een fijne sfeer. Er zijn veel verschillende soorten, dus het is aan te raden om advies in te winnen bij een goede vloeren specialist. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor massief hout, lamelparket of tapis vloeren. Planken vloeren kunnen in wildverband gelegd worden, maar andere soorten kun je ook in patronen leggen. Denk bijvoorbeeld aan een visgraat vloer.

Voordelen van een houten vloer

– Een houten vloer is tijdloos. Het past altijd in het interieur, wat er ook op dat moment hip is.
– Er zijn heel veel soorten om uit te kiezen, dus er zit altijd een kleur/structuur bij die jij mooi vindt. Je kunt overigens met een bepaalde olie of lak de vloer lichter of donkerder maken, geheel naar eigen wens.
– Een houten vloer is duurzaam. Je kunt namelijk na 10 jaar de vloer opnieuw schuren, hierdoor is je vloer weer zo goed als nieuw. Dit kun je tot 3 keer herhalen.
– Tegenwoordig zijn de meeste houtsoorten geschikt voor vloerverwarming. Dat betekent geen koude voeten meer.

Nadelen van een houten vloer

– De vloer is niet watervast. Dus als er water/drinken op de grond valt, is het verstandig om dit direct schoon te maken. Anders trekt het in de vloer en dat heb je een vlek.
– Hout is zacht en niet krasbestendig. Je kunt bijvoorbeeld krassen in de vloer krijgen van de stofzuiger, speelgoed van de kinderen of van de nagels van je huisdieren.
– Een hout voer kan gaan werken of krimpen. Als het bijvoorbeeld heel warm is, kan het hout gaan uitzetten. Dit is per houtsoort verschillend, laat je dus goed adviseren door een specialist.

Kosten

Een houten vloer kost meer dan bijvoorbeeld laminaat of pvc, maar zoals hierboven beschreven gaat een dergelijke vloer heel erg lang mee. In verhouding vallen die kosten dus wel mee.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *