DE VOOR- EN NADELEN VAN VERSCHILLENDE RAAMDECORATIE

Ga je jouw nieuwe huis inrichten of wil je binnenkort jouw huis opknappen? Dan komt hier ook nieuwe raamdecoratie bij kijken. Tegenwoordig heb je keuze tussen vele soorten raamdecoraties, zoals vouwgordijnen, plisségordijnen en rolgordijnen. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van de verschillende raamdecoraties.

Gordijnen

Er zijn gordijnen, (duo) rolgordijnen en vouwgordijnen. Voor dakramen moet je speciale dakraam rolgordijnen aanschaffen. Een voordeel van vouwgordijnen is dat je zelf eenvoudig de hoogte, en daarmee lichtinval, kunt instellen. Het geeft een landelijke stijl. Een nadeel is dat deze soort gordijnen meestal kwetsbaarder zijn dan andere soorten gordijnen. Een voordeel van rolgordijnen is dat het weinig ruimte inneemt en handig is voor kleinere ramen. Bij een duo rolgordijn kan je gemakkelijker de hoeveelheid licht reguleren, omdat dit soort rolgordijn uit twee lagen stof bestaat.

Een nadeel van gordijnen is dat het veel ruimte in neemt. Hierdoor kunnen ze ook een deel van het zonlicht tegenhouden, waardoor je kamer overdag donker blijft. Dit is natuurlijk wel een groot voordeel voor de avond! Met verduisterende gordijnen wordt je kamer nog donkerder. Een ander soort rolgordijn is het plisségordijn. Deze soort gordijn is dubbelwandig opgebouwd. Door deze opbouw kan het heel klein worden opgevouwen. Ook houdt het warme en koude lucht goed tegen, waardoor deze soort gordijnen goed isoleren. Nadeel: plisségordijnen zijn wat lastiger ophangen.

Shutters

Deze soort raamdecoratie is gemaakt van hout. Het zijn binnenluiken die je openklapt. Je kunt het via kantelbare lamellen bedienen. Dit heet invisible tilt. Een andere optie is om het via een bedieningsstok te verbinden met lamellen. Dit worden tilt rod shutters genoemd. Het nadeel van shutters is dat je ze 100% op maat moet laten maken, omdat ze anders niet passen. Het kost wat, maar het staat wel superchique én werkt erg goed!

Jaloezieën

Je hebt onder andere keuze uit PVC jaloezieën, houten jaloezieën en aluminium jaloezieën.Een voordeel van houten jaloezieën is dat het een mooie en warme uitstraling geeft aan je huis. Andere soorten jaloezieën geven weinig sfeer in je huis. Wel geeft het een moderne uitstraling. Lamellen zijn wel anders dan jaloezieën. Jaloezieën zijn horizontale latten die door een ophaalsysteem omhoog kunnen worden getrokken. Lamellen zitten verticaal aan een rails. Deze soort raamdecoratie is handig voor eenvoudige ruimtes, waarbij de sfeer van de ruimte niet belangrijk is.

Denk bij de keuze van de raamdecoratie goed na wat voor sfeer je wilt creëren. Ga niet uit gemak voor dezelfde soort raamdecoratie voor elke kamer. Bekijk per kamer wat goed past, dan zal je zien dat je in iedere kamer een geweldige sfeer kunt creëren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *