Iemand met verminderde mobiliteit in huis? Denk hieraan

Als je iemand met verminderde mobiliteit in huis hebt, is dit vaak een uitdaging. Je hebt je ongetwijfeld ingesteld hierop en de nodige maatregelen getroffen voor het accommoderen hiervan. Dit kun je zelf zijn, maar ook een minder valide huisgenoot of familielid. In de praktijk zullen we natuurlijk vaak snel denken aan ouderen, wat niet gek is, aangezien die vaak last hebben van een verminderde mobiliteit. Alledaagse zaken kunnen dan opeens een hele opgave worden of in ieder geval belemmerend werken. De eerste stap die mensen vaak nemen, is het aanbrengen van extra handgrepen, anti-slip systemen en een traplift. Maar waar mensen niet aan denken, is een elektrische zoldertrap. De zolder is immers een groot deel van het huis. 

Ouderen op zolder? 

Als je iemand de vraag zo zou stellen, zou dit heel raar klinken. Het lijkt haast alsof je wilt zeggen dat je bejaarden verstopt op zolder. Dit is uiteraard niet het geval. Wat wel het geval is, is dat ouderen vaak niet te veel heen en weer willen moeten bewegen in en rondom het huis. Het is dan fijn om een ruimte te hebben die precies is ingedeeld zoals zij dat willen. Als ze dan bij je inwonen, is het lastig om ze hun privacy en comfort te kunnen bieden, echter is de zolder hier perfect voor. 

Waar let je op? 

Bij de indeling van de zolder en het bekijken van zoldertrappen, moet je ook rekening houden met de ruimte. De gemiddelde traplift is namelijk ingesteld op de reguliere trappen. Je ziet vaak dat zoldertrappen niet dezelfde afmetingen hebben. Deze zijn in principe vaak smaller en nauwer, zeker in oudere huizen. Kijk daarom bij een zoldertrapshop die bijvoorbeeld trappen op maat kan maken voor je en de eventuele extra aandachtspunten ook meeneemt in de overwegingen. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *