Tips om thuis te besparen op energiekosten

Steeds meer mensen willen een steentje bijdragen aan een beter milieu. De meesten weten echter niet waar te beginnen, want men denkt veel te groot. Maar je hoeft echt geen bergen te verzetten om een verschil te maken. Door thuis wat kleine aanpassingen te doen, kun je al een verschil maken. Naast dat dit goed is voor het milieu, is het ook beter voor je portemonnee. Voor sommige aanpassingen zul je eerst een investering moeten doen, andere aanpassingen kosten je niets.

Licht uitdoen

Een heel belangrijke tip is: doe alles uit. Zodra je klaar bent in een kamer en je gaat weg, doe het licht uit. Loop alles even na. Vaak als de gordijnen al open zijn, zie je niet dat het licht nog aanstaat. Als je jezelf aanleert om even alle kamers te checken, scheelt dat enorm in de kosten. Je kunt ook led verlichting of spaarlampen kopen.

Haal stekkers uit het stopcontact

Zorg daarnaast dat je alle stekkers die je niet gebruikt, uit het stopcontact haalt. Denk bijvoorbeeld aan het stopcontact van je koffiezetapparaat. Of wat dacht je van je telefoon oplader? Veel mensen laden ’s nachts hun telefoon op, maar laten dan ’s morgens de oplader erin zitten. Dit is echt zonde, haal het er gewoon uit. Kleine moeite, groot plezier.

Zonnepanelen

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van zonnepanelen. Dit is wel even een investering, maar als je je huis wilt verduurzamen krijg je hiervan de BTW terug. Dat scheelt weer in de kosten. Daarnaast is het leuk om maandelijks je energiekosten te volgen. Maandelijks krijg je van je energiemaatschappij een mail met daarin je verbruik van de afgelopen maand. Het is leuk om te zien dat je maandelijkse kosten dalen; want je ziet als eerst je verbruik en daaronder staat hoeveel je zonnepanelen hebben teruggeleverd die maand. Dit kan aardig oplopen!

Er zijn nog andere manieren om je huis te verduurzamen, bijvoorbeeld goed isoleren of dubbele ramen plaatsen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *