Wanneer kies je een tankdouche met meer reservoir inhoud? 4 tips!

Het waarborgen van de veiligheid van werknemers moet een van je belangrijkste zorgen als werkgever zijn. Investeren in nooddouches zorgt ervoor dat je investeert in de veiligheid van je medewerkers en geeft je de gemoedsrust dat je voldoet aan de internationale normen. Het kan echter een uitdagende taak zijn. Weten dat je tankdouches nodig hebt is het halve werk, maar het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen bij de aankoop van deze veiligheidsuitrusting. Om je hierbij te helpen, hebben we een lijst met overwegingen samengesteld waar je gebruik van kunt maken voordat je een tankdouche met meer reservoir inhoud aanschaft op de site van Nedelko

Voer een risicobeoordeling uit 

Het beoordelen van risico’s is een groot deel van het algehele proces dat wordt gebruikt om gevaren op je werkplek te beheersen. Risicobeoordelingen op locatie bieden de informatie die je nodig hebt om de locatie, specificatie en hoeveelheid benodigde apparatuur te begrijpen. Een goede risicobeoordeling houdt onder meer in dat alle relevante risico’s in aanmerking worden genomen, dus niet alleen de onmiddellijke of voor de hand liggende risico’s, en het controleren van de efficiëntie van reeds aanwezige veiligheidsmaatregelen en apparatuur. Deze beoordelingen moeten regelmatig worden bijgewerkt. Uit de risicobeoordeling zou maar zo kunnen komen dat je genoeg hebt aan een gewone tankdouche, maar mogelijk kun je toch beter een nooddouche met meer reservoir inhoud kopen om je risico’s te beheren.

Bepaal de plaats

Stel jezelf de volgende vragen bij het overwegen van de locatie van je veiligheidsdouches:

  • Wat is de omgevingstemperatuur van de locatie van het gevaar?
  • Heb je voldoende afvoer om mogelijk verontreinigd water op te vangen?
  • Heb je een drinkbare en betrouwbare watervoorziening met voldoende druk op de plaats van het gevaar?
  • Wordt de douche gebruikt in een explosiegevaarlijke omgeving?
  • Heb je rekening gehouden met elektrische vereisten zoals ATEX en IECEx? 

Op basis van deze vragen is het mogelijk om de plaats van de tankdouche te bepalen.

Raadpleeg de normen

De Europese norm EN15154, deel 2 en 5, en de internationaal erkende norm ANSI Z358.1-2014 bevelen prestatie-eisen aan voor industriële nooddouches. Ze zijn gericht op de prestaties, het gebruik, de installatie, het testen, het onderhoud en de training van deze essentiële veiligheidsuitrusting en hoewel ze niet wettelijk bindend zijn, wordt het als de beste praktijk beschouwd om ze na te leven om aan de voorschriften te blijven voldoen. We raden aan om de normen in hun geheel te raadplegen voordat je een tankdouche aanschaft. Is er ook een bestaande sitenorm en/of specificatie voor nooddouches en oog-/gezichtsspoelingen? Er kan een bedrijfsspecifieke norm zijn waaraan moet worden voldaan, houd hier beslist rekening mee!

Welke medewerkers maken er gebruik van? 

Wie gaan er mogelijk gebruik maken van de nooddouches en oog-/gezichtsspoelingen en wat zijn hun functie? Dragen medewerkers PBM, gasdichte pakken of industriële werkkleding? Dit identificeert het type model dat nodig is. Zo beschermen de PBM decontaminatiedouches zowel het individu als de levensduur van kostbare persoonlijke beschermingsmiddelen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *