Zoveel geluid is er in de bouw én zo gevaarlijk is dat!

In de bouw loop je sneller gehoorschade op dan je in eerste instantie zult denken. Het gevaar ligt letterlijk overal op de loer. Voorkomen dat je na een paar jaar te werken op de bouwplaats al met een gehoorapparaat zoals een Phonak audeo p90 r moet rondlopen? Let dan goed op en houd zoveel mogelijk rekening.

Waar komt geluid vandaan?

Machines, voertuigen en gereedschappen; werknemers in de bouw worden vaak aan veel hardere geluiden blootgesteld. Samen met bijvoorbeeld radio’s en compressoren zorgen alle werkomstandigheden voor een constant hoog geluidsniveau. Veel hoger dan op andere werkplekken, zoals logischerwijs op een kantoor, school of winkel. 

Tijd per schade

Het kan al enkele decibel schelen om hoe gevaarlijk het geluid voor gehoorschade is. In de regel is geluid dat harder is dan 80 decibel schadelijk. Je kunt veilig 8 uur lang per dag in een omgeving zijn met 80 decibel geluid. Daarna wordt het schadelijk. Hoe schadelijk? Let even op:

  • 83 decibel is dagelijks 4 uur veilig
  • 86 decibel is dagelijks 2 uur veilig
  • 89 decibel is dagelijks 1 uur veilig
  • 92 decibel is dagelijks 30 minuten veilig

Geluid in de bouw

Maar hoeveel geluid maak je in de bouw? Neem het heien van betonpalen voor een goede fundering van een gebouw. Als je op slechts 50 meter afstand staat, bedraagt het geluid al 80 decibel. Een hele dag die palen heien, kan dus zeer schadelijk zijn zodra je dichterbij de klus staat. Of het intrillen van buispalen: daar is 25 meter afstand al genoeg voor 80 decibel geluid. Een geluidsarme aggregaat, compressor en 6 vrachtautobewegingen maken het nog bonter. Daar is 10 meter afstand of nog minder -een veel voorkomende afstand- goed voor 80 decibel geluid.

Voorkomen is beter dan genezen

Nu zijn er enkele maatregelen verplicht in de bouw. Bij geluid van boven de 85 decibel is het bijvoorbeeld verplicht om persoonlijke gehoorbescherming te dragen. Doe dit echter al proactief eerder, want zoals je las: bij 80 decibel kan het al schade opleveren. 

Daarnaast doe je er ook goed aan om de stilste apparatuur in huis te halen. Producenten innoveren steeds meer, zo ook op het gebied van geluid. En er bestaan speciale geluidskappen om het geluid wat weg te nemen. Geen gek idee om hiermee aan de slag te gaan. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *